Wsiądź do kolejki

Zapraszamy szkoły, domy kultury i biblioteki do korzystania z opracowanej edukacyjnej gry plenerowej  „Wsiądź do kolejki”. Gra przygotowana jest z myślą o dzieciach. Jej zadaniem jest nie tylko poszerzenie wiedzy o naszym regionie, lecz również zapewnianie dobrej zabawy w czasie spotkań, lekcji czy wydarzeń plenerowych.

Całość rozgrywa się na dużej planszy zajmującej powierzchnię 20 m2. Na planszy, gracz – dziecko odbywa podróż historyczno – przyrodniczą po naszym regionie. Podróż uatrakcyjniają ciekawe pytania o różnym stopniu trudności, zagadki oparte na rebusach i kodowaniu, a także małe wierszowanki. W tym celu do gry przygotowano karty. Gra wzbogacona została o atrakcyjną ściankę do pamiątkowych fotografii, związaną z postaciami ważnymi dla historii i rozwoju naszego regionu.

Serdecznie dziękujemy za okazaną życzliwość i pomoc w pracy nad opracowaniem gry: dr Ewie Kalus, dr Grzegorzowi Kaliszewkiemu, Annie Kłak, Sławkowi Szczęsnemu, Łukaszowi Pruchniakowi. Za piękne zdjęcia wykorzystywane w grze dziękujemy: Jackowi Rosłemu, Teresie Pietras, Michałowi Teresińskiemu, Danucie Danielewicz, Urszuli Markowskiej, Ewie Nowaczek, Joannie Suchowolak, Izabeli Jeziorskiej.  Za rysunki do grafiki gry dziękujemy Mikołajowi Pruchniakowi. Za projektowe inspiracje Agacie Domżał.

W przygotowanie gry serce, zaangażowanie i czas włożył energetyczny zespół naszego Stowarzyszenia: Dorotka Bąk, Małgosia Troczyńska, Beatka Wojewoda – Teresińska, Grażynka Grabczak, Gabrysia Teresińska – Pruchniak. Grafiki postaci wykonała Edytka Kuryś. Formalnych rzeczy pilnowała Dorotka Babska.

Gra edukacyjna została przygotowana w ramach realizacji projektu pn. „Wsiądź do kolejki – regionalna gra edukacyjna dla dzieci i młodzieży” dofinansowanego przez Narodowy Instytut Wolności ze środków Funduszu Inicjatyw Obywatelskich na lata 2021 – 2030

Wszystkie zainteresowane skorzystaniem z gry instytucje i organizacje zapraszamy do kontaktu na adres e-mail Stowarzyszenia: personaopolelub@gmail.com

Z pozdrowieniami

Zarząd Stowarzyszenia