Przygotowania do edukacyjnej gry plenerowej ruszają

Rozpoczynamy przygotowania do opracowania i wydania pierwszej w regionie plenerowej gry edukacyjnej. Z założenia gra dedykowana będzie dla dzieci i młodzieży wraz z opiekunami. Mamy nadzieję, że już nie długo stanie się atrakcją na wydarzeniach i festynach mających miejsce na terenie powiatu i poza jego granicami.

Gra poza zabawą ma uczyć i promować wiedzę o naszym regionie – jego dziedzictwie kulturowym i przyrodniczym. Zachęcać do rodzinnych wycieczek i aktywnego spędzania czasu wolnego. Gra wzbogacona zostanie o atrakcyjną ściankę do pamiątkowych fotografii, związaną z postaciami ważnymi dla historii i rozwoju naszego regionu.

By to wszystko stało się faktem pracujemy w zespole z ekspertami z zakresu regionalizmu, kultury i sztuki, edukatorami i praktykami w zakresie mechaniki gier. Kolejno będziemy prezentować nasz zespół i postępy prac nad grą.

W niedalekiej przyszłości przewidujemy konkurs na grafikę postaci na ściankę oraz testowanie pomysłu. Zatem zachęcamy do współpracy i pomocy – każdy konstruktywny głos wpływający na przyszłą jakość tworzonej gry na pewno będzie brany pod uwagę !!!

Sfinansowano przez Narodowy Instytut Wolności ze środków Funduszu Inicjatyw Obywatelskich na lata 2021 – 2030